Da bismo izvukli maksimum kvalitete iz kave koju kupujemo i pripremamo, moramo znati kako to pravilno i činiti. Upravo zato je Lavazza odlučila podijeliti par savjeta svojim kupcima.
Kako čuvati zrna kave je jedan od bitnih elemenata, a Lavazza kaže da je najbolje zrna kave držati u mraku. Nažalost, kava ne postoji u trajnom stanju suspendirane animacije. Iako će zrna i dalje biti sigurna za kuhanje i konzumaciju mjesecima nakon što je pržena, sve ključne karakteristike će odavno nestati. Stoga Lavazza preporuča da se zrna potroše unutar nekoliko tjedana od kupnje ili da se u suprotnom skladišti na pravilan način. Pravilnim skladištenjem zrna kave produžit ćete dugotrajnost okusa kave, a slijedeći ove jednostavne radnje ne biste smjeli imati problema!
Osnove spremanja svježih Lavazza zrna kave su iznimno jednostavne:
- Smanjite kretanje zraka
- Održavajte temperaturu okoline prilično konstantnom
- Zrna dobro čuvajte od vlage
- Ograničite izlaganje zrna svjetlu
- Budući da je kava porozna, ima sposobnost upijanja svojstava iz okoline kao što su vlaga i mirisi, a sve to utječe na kvalitetu kave
Najprije kavu čuvajte u hermetički zatvorenoj neprozirnoj posudi koju stavite u ormarić, ali dovoljno udaljenu od vanjskih zidova ili izvora topline poput pećnice, bojlera ili radijatora.
Ako želite zadržati Lavazza zrna u izvornom pakiranju, onda provjerite je li vrh vrećice smotan što je više moguće i zatvoren elastičnom trakom ili, po mogućnosti, komadom ljepljive trake. Ovdje je cilj zadržati što je više moguće zraka u vrećici i, kao i uvijek, čuvati je na mjestu podalje od izravne sunčeve svjetlosti.
Kada koristite kavu tijekom radnog vremena, mogli biste doći u iskušenje napuniti spremnik na početku dana. Savjetujemo vam da redovito dodajete zrna po potrebi, a ne u rinfuzi, posebno ako ne koristite mlinac za kavu na zahtjev. To znači da okus i aroma kave ostaju netaknuti sve do trenutka konzumacije, osiguravajući vam da napravite još ukusnije Lavazza kave s mlijekom i cappuccino.